I den här kursen läser och skriver vi texter som bottnar i erfarenheter av migration och exil. Vi kommer att läsa prosaförfattare och poeter som tänker kring dessa frågor och gestaltar världen utifrån den dubbla blickens kunskap. Hur kan vi skriva om ämnet och genom språket se och förstå våra liv och samhället vi lever i? Bär vi på tidigare generationers minnen i våra kroppar och blickar på världen? Våra erfarenheter och tankar ser troligen mycket olika ut men tillsammans vill vi undersöka hur vi kan tänka och skriva om dessa frågor genom närläsningar, textsamtal, skrivuppgifter och uppläsningar.
Exempel på författare som vi vill läsa är: Toni Morisson, James Baldwin, Dubravka Ugrezic, Gloria Gervitz, Edward Said, Jamaica Kincaid och Claudia Rankine samt en rad relevanta svenska författare.
Som lärare kommer vi också att i någon mån anpassa litteraturen efter vilka som går kursen.
Lärare
är författarna Kayo Mpoyi och Ann-Marie Tung Hermelin
Ann-Marie Tung Hermelin är skönlitterär författare och essäist. 2012 debuterade hon med romanen Inunder och har sedan dess skrivit essäer om konst, samhälle och exil. Hon är lärare i skrivande på Konstfack och är handledare på Biskops Arnös författarskola.
Kayo Mpoyi har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent, har jobbat som skrivlärare och jobbar just nu som bibliotekarie på biblioteket i Jordbro. Mai betyder vatten är Mpoyis debutroman och utgår från myter som berättats i hennes familj.
Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan nått Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mail, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning. När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500:- är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.